Friday, February 24, 2012

Mengundi di pilihanraya ? maaf saya tidak mengundi siapa-siapa !

yeahhh ! hey guys ! setelah lama tiada cerita baru di laman blog nie...harini aku kembali dgn 1 entry yg agak menarik utk diperkatakan ... iaitu Mengundi di Pilihanraya Negara mahupun utk memilih pemimpin bg wakil pelajar di kolej ! first of all...aku nak beritahu aku ini bkn anti-kerajaan mahu anti-pembangkang ataupun anti pd mana2 pihak....so jgn salah faham....hehehe...okay jika dilihat pd tajuk entry aku tu...aku mengatakan "Maaf saya tidak mengundi siapa-siapa" ... KENAPA ???? okay di sini aku nak memberi sebab-sebab nya :


  1. aku tdk mengundi siapa2 kerana brdasarkan pada apa yg aku lihat dan kaji kebanyakkan calon pemimpin nie...hanya lancang berkata-kata dlm menyebarkan maniefesto mereka bg meraih perhatian dan meraih undi ! tetapi..stlh mereka mnjdi pemimpin....segala kata2 dan janji2 yg dilafazkan ketika berkempen hilang dan tidak dilaksanakan ! Kebanyakkan pemimpin di Malaysia nie mahu pemimpin dlm lembaga perwakilan pelajar di kolej bersikap begini !
  2. terlalu banyak korupsi berlaku ! di mana ada sesetengah calon ini sanggup mengeluarkan modal yg besar utk menyuap para pengundi agar mengundi beliau utk mnjadi pemimpin ! What the fuck !!!! klu dlm Malaysia nie dipenuhi pemimpin2 yg kaki beri rasuah macam nie...tak mustahil...1 hari nanti Malaysia akan jd mundur spt India dan etc.
  3. cara politik calon2 pemimpin ini kebanyakkan nya adalah cara yg kotor ! di mana mereka sanggup bertikam lidah , menabur fitnah kpd calon2 lain .... smpi ada sesetengah calon itu smpi sanggup mempermain2kan hukum agama ! semua ini demi meraih undian dr masyarakat !
  4. calon2 bg Lembaga Perwakilan Pelajar di kolej pula kebanyakkan nya bijak berbahas utk menegakkan kebajikkan para pelajar lain tdk mengira dari segi apa sekalipun ! tetapi setelah dipilih habis lenyap....hilang suara lantang mereka yg sewaktu berkempen dhulu lancang berhujah ! 
  5. cara pemilihan Lembaga Perwakilan Pelajar ini pula dilihat spt ada nya korupsi di antara calon2 dan juga pihak HEM's ...kerana melalui kaji selidik yg aku lakukan...utk mnjdi pemimpin  dlm LembagaPerwakilanPelajar ini....para calon perlu berbaik-baik dgn pihak HEM's krn pihak HEM's gusar skiranya pemimpin yg terpilih itu adalah golongan yg suka mengupas rahsia tentang masalah2 spt. "Universiti mkn duit pelajar" itu terbongkar (sekiranya ada laa kan) dan mereka gentar skiranya calon yg terpilih itu adalah jenis golongan yg berani bersuara menegakkan hak pelajar !
okay itu adalah sebahagian dari sebab2 kenapa aku tidak akan mengundi dlm mana2 pilihanraya...selagi sikap para calon pemimpin ini tidak di ubah ! kerana aku sebenarnya sudah mual dan meluat dgn sikap para pemimpin yg ada sekarang...krn mereka2 ini hanya bijak berkata-kata dan menabur janji tetapi tidak menunaikan dan melaksanakan segala janji2 mereka...bukan itu sahaja...kebanyakkan para pemimpin negara kita nie...terlalu korup dan acap kali menggunakan kaedah politik kotor ! SECARA GENTLE NYA AKU KATAKAN .... SEHINGGA HARINI AKU TIDAK PERNAH RASA BANGGA DGN MANA2 PEMIMPIN YG ADA DLM MALAYSIA NIE KERANA APA ? KERANA PERKARA2 YG TLH AKU NYATAKAN DI ATAS =) ....